8.03.2009

Selamat Datang Tetamu Istimewaku..Pada kebiasaannya, bila tiba musim peperiksaan pasti kita akan melipat gandakan usaha untuk menghadapinya. Pelbagai persediaan pasti dilakukan; buat revision, buat past year, buat group discussion dengan kawan-kawan dan sebagainya. Alhamdulillah kerana kita punya kesedaran diri untuk pergunakan masa yang ada untuk melengkapkan diri dengan sebanyak mungkin ilmu di dada sebelum tibanya hari peperiksaan.

Tapi bagaimana pula dengan persiapan diri kita dalam menghadapi bulan Ramadhan yang bakal berkunjung tidak lama lagi? Adakah sehebat usaha kita menghadapi peperiksaan atau lebih lagi? Bulan Ramadhan adalalah “hadiah” istimewa dari Allah untuk kita semua. Bulan barakah yang dijanjikan kepada hamba-hambanya dengan kerahmatan, keampunan dan perlepasan dari neraka. Bulan yang mana di dalamnya terdapat satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Sesuai dengan sabda Rasulullah SAW;

“Telah datang kepadamu Ramadan, bulan yang diberkati. Allah mewajibkan kepadamu puasa dalamnya; pada bulan ini pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup dan syaitan diikat. Juga ada pada bulan ini malam yang lebih baik daripada seribu bulan, barang siapa tidak memperoleh kebaikannya, maka dia tidak memperoleh apa-apa.”
(Hadis riwayat Ahmad dan An-Nasa'i)


Dalam riwayat lain Rasulullah bersabda:


Telah datang kepadamu Ramadan, bulan keberkatan, Allah mengunjungimu pada bulan ini dengan menurunkan rahmat, menghapus dosa dan memakbulkan doa. Allah melihat kamu berlumba-lumba pada bulan ini dan membanggakanmu kepada malaikat-Nya, maka tunjukkanlah kepada Allah hal yang baik daripada dirimu. Kerana orang yang sengsara ialah yang tidak mendapatkan rahmat Allah pada bulan ini.
(Hadis riwayat Ath-Thabrani)


“Ya Allah Sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.”


Rasulullah SAW tidak putus-putus berdoa kepada Allah agar dipertemukan dengan Ramadhan. Baginda sering menyampaikan khabar gembira kepada sahabat-sahabat tentang kemuliaan dan keagungan bulan ini. Para sahabat sentiasa menantikan kehadiran Ramadhan dengan penuh kerinduan serta memperlipatgandakan amal soleh mereka sejak 6 bulan lagi sebelum kedatangan Ramadhan. SubhanaAllah……

Anda dan saya bagaimana pula?? InshaAllah, masih belum terlambat lagi untuk kita mempersiapkan diri dengan sebaik-baik mungkin untuk menerima kunjungan “tetamu” istimewa ini. Antara persiapan yang boleh dilakukan oleh kita termaksuklah;Akhir kata.. berusahalaah!!! emp!

0 comments:

 

Blog Template by YummyLolly.com