2.09.2010

HIJRAHKAN DIRIMU

Hijrahkan dirimu


Masa berlalu begitu pantas, hari berganti hari, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. Hari ini sudah hampir sebulan lebih kita melangkah ke tahun 1431 H dan 2010 M. Tahun-tahun yang berlalu menandakan umur kita semakin meningkat daan usia semakin singkat. Maka, seharusnya manusia melakukan perubahan dalam hidup. Dalam erti kata lain, manusia perlu berhijrah daripada yang buruk kepada yang baik dan daripada yang baik kepada yang lebik baik.


Dari mana hendak dimulakan?


Hijrah bermula dengan diri sendiri, bukan melihat orang lain berubah baru hendak berubah. Jangan harapkan keluarga, masyarakat, organisasi dan negara akan berubah sekiranya diri kita sendiri tidak berubah terlebih dahulu. Perhatikan sajak di bawah, untuk memahami kepentingan memulakan hijrah dengan diri sendiri.

Ketika lepas di alam remaja,

Impianku tidak mengenal batasan,

Aku ingin mengubah dunia,

Apabila usia meningkat dewasa dan aku semakin matang,

Kusedari rupanya dunia tidak akan berubah,

Lalu aku bataskan jangkauan,

Memadailah jika aku dapat mengubah negara,

Namun ini juga tidak kesampaian,

Kala usia senja, pilihan terakhirku,

Mengubah keluarga dan mereka yang terdekat.

Malangnya....

Mereka juga tidak mampu ku ubah.

Kini, di perbaringan mananti maut baru kusedari,

Andainya dahulu yang pertama ku ubah adalh diri sendiri,

Dengan menunjukkan teladan yang baik,

Pasti aku dapat mengubah keluarga,

Lantas dengan sokongan dan dorongan semangat mereka,

Aku pasti mengubah negara.

Dan siapa tahu....

Mungkin juga aku mampu mengubah dunia!


Tahu, mahu dan mampu
Perubahan pada diri pula mestilah bermula dari dalam. Allah SWT telah menjelaskan,


"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah apa yang ada dalam diri mereka" 13:11


Untuk mengubah sikap, kita perlu mengubah akal, hati dan nafsu. Oleh itu, seseorang harus melalui tiga proses secara tertib dan berkesinambungan. Akal mestilah diproses agar tahu. Hati diproses mahu. Dan nafsu dilatih mampu. Untuk tahu, akal diberi ilmu pengetahuan. Ilmu akan memberi jawapan kepada soalan yang tidak dapat dijawab oleh manusia seperti dia datang dari mana?, untuk apa dijadikan?, dan kemana dia akan pergi selepas kehidipan ini?.


Ilmu sahaja tidak dapat mengubah sikap manusia. Proses menanam ilmu pada akal, mesti diiringi dengan proses menyuburkan keyakinan dalam hati. Hal ini kerana, pengetahuan yang berlegar dalam akal sahaja tidak akan dapat merubah sikap. Belum ada kemahuan untuk berubah di dalam hatinya. Pengetahuan pada akal, kemahuan pada hati.


Kekuatan kemahuan lebih kuat pengaruhnya daripada kekuatan pengetahuan untuk menghasilakn perubahan. Oleh sebab itu, proses pembelajaran mesti diikuti proses pendidikan (menyuburkan ilmu). Inilah pendidikan hati. Hato diproses agar mahu berubah. Untuk mahu, hati diberi input keyakinan (iman).


Setelah tahu dan mahu, manusia mesti dilatih agar mampu merubha sikapnya. Untuk mampu, nafsu perlu dilatih dan dibiasakan dengan amalan-amalan baik secara rutin. Nafsu umpama kuda liar yang perlu dijinakkan untuk menjadi tunggangan yang baeik. Nafsu bukan untuk dihapuskan, tetapi dilatih agar mampu melaksanakan kebaikan.


Hijrahkanlah diri sendiri. Jika tidak. tidak ada seiap yang boleh memaksa diri kita berubah dengan rela. Dan kita tidak boleh lari dari hukum sunnatullah yang menyatakan bahawa setiap makhluk akn berubha sama ada dengan rela atau terpaksa.


dipetik dari: majalah solusi

0 comments:

 

Blog Template by YummyLolly.com